Achter de frontlinies

 

Land van Talbot & St.-Sixtus, "achter de frontlinies"

 

Afstand: 54 à 60 km

 

Op maar ook juist voorbij de oude frontlinies van ’14-18 ontvouwt zich dikwijls een prachtig en verrassend landschap. Het leidt ons ondermeer naar het Hoppeland en de stad Poperinge, samen met Veurne de enige nooit door Duitsers veroverde of vernietigde stad tijdens WO I. Voor de frontsoldaten was Poperinge een ontspanningsoord, eventjes weg uit de ‘hel’ van de oorlog. Een oase van amusement en kortstondig ‘geluk’. Talbot House als de belichaming van typisch Britse cultuur en entertainment.

 

En dan is er de Abdij van St.-Sixtus, nauwelijks 5 km noordoostwaarts. Vandaag bekend voor het beroemde Trappistenbier, destijds een plaats waar gedurende 4 jaar oorlog liefst 400.000 geallieerde troepen bijeengepakt zaten. Of we nu in Ieper dan wel in Poperinge starten, altijd kom je langs die dubbele lading voorbij: genieten van een hoogstaand cultuurmoment of de onontkoombare weg naar het dodelijke front, zoals de geallieerde troepen die moesten afstappen. Absolute musts langs deze route zijn Croonaert, Bayern Wald, Bedford House Cemetery, Spoilbank Cemetery, Hedge Row Cemetery, Hill 60 en vlakbij ook de Caterpillar, Hill 62 en tot slot de John McCrae site (Essex Farm).

 

Starten vanuit Poperinge? Dat kan en dan zit Lijssenthoek Cemetery ('s werelds grootste niet aan het front gelegen militaire begraafplaats) er zeker ook bij!

 

Varianten qua afstand mogelijk (tot max. 62 km). De rit vanuit Ieper richting Sint-Sixtus kan ook deel uitmaken van een rit in lijn (met bagagetransport) richting Diksmuide én kust (Nieuwpoort).