Fiets-& Biertour

Fiets- & Biertoer

 

Afstand 30 – 50 tot 60 km

 

Is dit geen geslaagde combinatie? Fietsen en proeven van de allerbeste Belgische bieren? Als het drinken met mate gebeurt, dan is dit zeker een uitstekend idee! Tussen Ieper en de Abdij van Sint-Sixtus bijvoorbeeld, al zijn er nog andere interessante bevoorradingslokaties, eventueel in overleg met u uit te dokteren. Een tussenstop in zo’n typische dorpsherberg (ze bestaan hier nog!), soms zelfs over de ‘Schreve’ (grens met Frankrijk), op een boogscheut van hier verwijderd. De geur van hop is in het juiste seizoen ook buiten waar te nemen. Voor de rest is het kiezen tussen een fietstrip van 30, 50 tot zelfs 60 km, waarbij de historische last van het voormalige oorlogslandschap toch altijd weer naar boven komt. Maar er is zoveel meer te vernemen: over de middeleeuwse en tot op vandaag soms voelbare rivaliteit tussen Ieper en Poperinge. Over de impact van religie en christendom op 'bier' en omgekeerd. Kortom, diverse accenten worden hier gelegd. Eindigen kan in Ieper bv. met een Wiper’s Times in één van de selecte biercafés. Dit was anno 194-18 een animerende soldatenkrant aan het front, vandaag het huisbier van Brouwerij De Kazematten. Het bier proeven wordt tijdens een lunch-stop onderweg best aangevuld met ander culinair genot. Diverse opties werpen zich op. Suggesties geven wij graag, maar zonder enige verplichting. Onderweg kan eveneens een vrijblijvend bezoek aan een van de interessantste biershops uit de streek (zonder aankoopverplichting!).

 

Overigens is dit in tegenstelling tot wat je misschien vermoedt géén verdoken kroegentocht. We proeven en genieten met mate en waken over 'veilig en verantwoord' fietsen.

 

* Starten kan zowel in Ieper als in de Belgische hoppe-hoofdstad Poperinge. Tot vier personen kunnen we gratis fietstransport regelen van Ieper naar Poperinge alsook de klant mee tot daar vervoeren.

 

** eveneens in het programma: "bier-studie" lokaties zoals St.-Bernardus Brouwerij, Sint-Sixtus (het claustrum, voor publiek toegankelijk gedeelte)

 

*** Een hele speciale is dan weer De STRUISE BROUWERS (voormalig schooltje van Oostvleteren). Met rondleiding vanaf 15 personen (max. 30) kun je zowel op DINSDAG- DONDERDAG- als VRIJDAGNAMIDDAG een 2 uur durende rondleiding over het hele bierbrouwproces krijgen. Kostprijs inclusief 4 proeverijen slechts 10 EUR voor een werkelijk unieke ervaring in de brouwerskunst. VOORAF RESERVEREN is een must. Op zaterdagnamiddag zijn de Struise Brouwers open voor publiek. Ter info: de Struise Brouwers staan bovenaan in de lijsten van 's werelds beste brouwerijen. Bijzonder opmerkelijk is sowieso het feit dat in deze topranking liefst 3 brouwerijen op een straal van nauwelijks 10 km van elkaar verwijderd terug te vinden zijn. De andere twee staan hier al vermeld: St.-Sixtus en St.-Bernardus.

 

**** Ook te overwegen: bezoek een van de weinige hoppeboerderijen waar ter plaatse ook bier met eigen hop gebrouwen wordt: de PLUKKER!