Dagarrangementen

Dagarrangementen met fietsgids

1. De Groote Oorlog in en rond de Ieperboog - focus op de gasaanvallen (47 à 52 km)

 

Hoe kon zo’n vreselijke oorlog ooit uitbarsten en bovendien zo lang duren? Hoe veranderde het mooie, middeleeuwse Ieper in een spookstad, waarbij alle burgers ijlings op de vlucht moesten slaan, richting Frankrijk of Engeland? Toen de Duitse troepen eraan kwamen, veranderde het leven van zoveel bewoners drastisch en dikwijls voorgoed. De loopgravenoorlog, de vier grote veldslagen rond ‘Ieper’, de gasaanvallen, de fameuze mijnenexplosies van 7 juni 1917, de wreedheid en absurditeit van de Slag rond Passendale in diezelfde zomer en herfst van ’17...

 

 

 

 

2.Land van Talbot & St.-Sixtus, “achter de frontlinies" (54 à 60 km)

 

Op maar ook juist voorbij de oude frontlinies van ’14-18 ontvouwt zich dikwijls een prachtig en verrassend landschap. Het leidt ons ondermeer naar het Hoppeland en de stad Poperinge, samen met Veurne de enige nooit door Duitsers veroverde of vernietigde stad tijdens WO I. Voor de frontsoldaten was Poperinge een ontspanningsoord, eventjes weg uit de ‘hel’ van de oorlog. Een oase van amusement en kortstondig ‘geluk’. Talbot House als de belichaming van typisch Britse cultuur en entertainment. En dan is er de Abdij van St.-Sixtus....

3.Fiets- & Biertoer (30 – 50 km)

 

Is dit geen geslaagde combinatie? Fietsen en proeven van de allerbeste Belgische bieren? Als het drinken met mate gebeurt, dan is dit zeker een uitstekend idee! Tussen Ieper en de Abdij van Sint-Sixtus bijvoorbeeld, al zijn er nog andere interessante bevoorradingslokaties, eventueel in overleg met u uit te dokteren. Een tussenstop in zo’n typische dorpsherberg (ze bestaan hier nog!), soms zelfs over de ‘Schreve’ (grens met Frankrijk), op een boogscheut van hier verwijderd. De geur van hop is in het juiste seizoen ook buiten waar te nemen....

4. Wijn - & Wieler-Erfgoedtour (35 - 50 km)

 

Heuvelland biedt sinds twee decennia ook een groeiend aanbod aan wijngaarden. De wijncultuur uit vroeger tijden herleeft. Wij organiseren een tussenstop op zorgvuldig geselecteerd wijndomein. Proeven en genieten van een prachtig product in een al even prachtige omgeving. Omdat wijn én wielrenners ook wel iets met elkaar hebben, koppelen we het rijke wielererfgoed van deze streek aan en goed glas wijn...

 

5.Diepmenselijk verhaal van de Mijnenslag van 7 Juni 1917 (75 km - of kortere versie van 49 km)

 

Deze tocht geeft op indringende wijze het ondergrondse verhaal weer van de Grote Oorlog, meer bepaald de geallieerde mijnen-aanval van 7 juni 1917. We volgen een spoor van oorlogsgetuigenissen uit het oorlogsdagboek van dorpspastoor Achiel Vanwalleghem. Op naar het door de Britten Messines Ridge genoemde landschap.

Het ongelooflijke verhaal van 22 geplaatste ladingen onder de West-Vlaamse kleigrond. Stopplaatsen als Lone Tree ofwel de Pool of Peace, Bayern Wald en ... Hill 60 brengen een diepmenselijk verhaal aan de oppervlakte.

6. Medical & Advanced Dressing Stations-Tour (40 - 60 km, langste versie MET Lijssenthoek Cemetery)

Op deze tocht komen de échte helden van de oorlog tevoorschijn. Niet zij die doden, maar zij die levens redden. Dokters, ambulanciers of gewoon soldaten die andere, gewonde soldaten met gevaar voor eigen leven trachten te evacueren naar zogenaamde "advanced dressing stations". Niet alleen John McCrae, maar ook dubbel Victoria Cross-gedecoreerde Noel Chavasse verdienen alle aandacht.

7.Flanders Mountains Tour (100 km met racefiets of 60 met klassieke toerfiets)

 

Fietsen door ‘Vlaamse Velden’ is doorgaans een vlakke belevenis. De Ieperboog is dan wel licht glooiend, van ‘bergen’ is helemaal geen sprake. Toch had die lichte verheffing in het landschap een enorm militair belang tijdens WO I. Tijdens de Flanders Mountains Tour gaan we echter resoluut voor de West-Vlaamse Bergen, die eerder tegen de grens met Frankrijk aanleunen. Maak van tevoren wel je keuze: koersfiets en de volledige hap, of met onze 21 versnellingen tellende klassieke toerfietsen, waarmee je hier ook een heel eind weg kan. Al beperken we afstand in dat geval tot 60-tal km.

8. De ultieme Paris - Roubaix Experience (from 50 till 100 km)

 

!!! Boek deze tour bij voorkeur in de periode van of zelfs het feitelijke weekend van Parijs-Roubaix. Op zondagmorgen vanaf 9 uur over 'les pavés du Nord' temidden de daar al opgestelde campers en 'koersgekke' supporters. Ons groepsarrangement (max. 8 personen) inclusief VIP-diner achteraf, terwijl je de grote profs ziet passeren op de plaats waar een paar uur tevoren jijzelf nog Mr. Paris-Roubaix was! ZONDAG 10 APRIL formule all in: wij rijden 40 à 60 km van de finale tot net voor de Velodroom. Pakket 2 = volle dag fietsen op zaterdag, incl. transport + VIP-arrangement op zondag.

 

 

9. Van Ijzerfront tot Passendale... (65 à 80 km)

 

Hetzij vanuit Diksmuide, hetzij vanuit Ieper volgen we kanalen en rivieren, als onderdeel van de Grote Oorlog. Het Ijzerfront (Ijzertoren, Dodengang) of de zone van de Belgen. Van de onderwaterzetting tot het verhaal van de gebroeders Van Raemdonck.... We fietsen langs de Belgische begraafplaats en de Ontmijningsdienst van Houthulst, de Duitse begraafplaats van Langemark maar ook richting Passendale, Polygoon Wood en Bellewaerde Ridge.

 

 

 

 

 

 

 

 

NIEUW! Van A naar B fietsen met autocar-assistentie (groepen)

 

Dankzij ons partnership met COACH PARTNERS kunnen we voortaan nog avontuurlijker fietstochten aanbieden. Met name door te starten op plaats A (in regel wel nog meestal IEPER) kunnen we vlot een dagtour in lijn aanbieden naar plaats B (bv. Arras, bv. 'over of aan de Schreve', zoals Catsberg, Cassel of zelfs de kust of Brugge. Op het einde van onze fietstocht doen we uiteraard een 'Bourgondisch' ogend etablissement aan, waar streekproducten hoog in het vaandel staan. En dan brengt de autocar (met fietsaanhangwagen) ons terug naar de plaats van vertrek. Ook dagtochten over 2 lokaties met inbegrip van een 'korte' busverplaatsing tussendoor zijn mogelijk en op maakt uitwerkbaar! Neem hiervoor tijdig contact met ons op.

NIEUW! Lekkere Westhoek! (formule 'Bourgondiërs op de fiets')

 

Conform onze Gedekte Tafel werken we vanaf 2016 ook fietsuitstappen uit om letterlijk van te snoepen. Onderweg worden zowel op lokatie als in 'picknick-format' de lekkerste streekproducten voorgezet. Uitsluitend voor groepen vanaf 8 personen. Vraag onze tarieven hiervoor op.

! alle beschreven routes kunnen ook via GPS (mits huren van onze Garmin-toestellen) voor self-guided tours worden aangeboden, u vraagt, wij customizen ze graag voor u! Vertrek is ook altijd mogelijk van bij uw verblijf (ook in Heuvelland!) - wij brengen de fietsen + Garmin-GPS-toestel tot bij u!